Boomhutten Festival- Caland Lyceum

Boomhutten bouwen: is er iets leukers om te bedenken in het openbaar groen?
Leerlingen van het Caland Lyceum bedachten samen met mensen van Social Green dat Nieuw-West een jaarlijks boomhuttenfestival zou moeten krijgen. Op school werkten zij hun plannen uit.

Het Caland Lyceum is de eerste school in Amsterdam met een technasium-opleiding. Zo’n opleiding heeft hetzelfde niveau als gymnasium, alleen wordt er geen Latijn en Grieks gegeven, maar techniek. Technasium-leerlingen krijgen zes uur per week het vak Onderzoek & Ontwerpen, waarmee zij worden voorbereid op een technische vervolgopleiding.
Tijdens dat vak werken zij telkens een aantal weken voor een opdrachtgever van buiten school.
Als onderdeel van Social Green hebben eerstejaars technasium- leerlingen met elkaar gebrainstormd over het openbaar groen in hun buurt. Zij bogen zich over de vraag hoe zíj de parken en plantsoenen in de buurt zouden willen gebruiken. Zo ontstond het idee voor een jaarlijks terugkerend Boomhuttenfestival.

Vouwbare boomhut


In acht weken hebben de leelingen hun plannen voor zo’n festival uitgewerkt.
Ze deden buurtonderzoek, onderzochten de haalbaarheid van hun plannen en ontwierpen verschillende modellen van boomhutten. Eén ontwerp werd op ware grootte uitgevoerd.
Het idee voor deze inklapbare hut was geïnspireerd op opvouwbare lampionnen.
De inklapbare hut kan na afloop van het festival eenvoudig worden bewaard voor andere gelegenheden. De leerlingen presenteerden hun ontwerpen in maart 2010 in Garage Notweg aan stadsdeelwethouder Martje Postma. Daar bood de organisator van het Sloterplas Festival aan om het Boomhuttenfestival onderdeel te maken van het jaarlijkse zomerfeest, in juni, in het Sloterpark.

In opdracht van Ymere komt de inklapbare boomhut binnenkort alvast in een boom te hangen op een terrein in de Reimers- waalbuurt. In afwachting van nieuwbouw wordt dat terrein ook tijdelijk ingericht met moestuinen
Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen